Drobės patalynės išpardavimas, 40% nuolaida. Spauskite čia!

Ar sveika miegoti be pagalvės?

Kiekvienas mūsų norime gerai išsimiegoti, tačiau ne visi žino, kaip tai padaryti. Sunku patikėti, bet daugeliui gerą miegą trikdo... pagalvė. Daugeliui teko girdėti, kad miegoti be pagalvės – sveikiau, tačiau ar tai tiesa? Atsakymo į šį ir kitus klausimus apie pagalvės pasirinkimą ir naudojimą ieškokite šiame straipsnyje.

Kam reikalinga pagalvė?

Šiuolaikinės pagalvės yra minkštos ir purios bei pasižymi neįtikėtinomis savybėmis, kai reikia palaikyti ir atgauti formą. Pagalvės gali skirtis savo dydžiu, standumu, medžiaga, forma, tačiau iš tikrųjų visos jos skirtos vienai ir tai pačiai funkcijai – palaikyti tinkamą kūno padėtį miego metu. Pagalvė turi išties daug įtakos, nes būtent ji suteikia atramą galvai ir kaklui, o nuo to priklauso ir stuburo padėtis.

Tinkamai parinkta pagalvė gali sumažinti raumenų įtampą miego metu ir skausmą nubudus. Kai ilsimės tinkamoje padėtyje, galime geriau atsipalaiduoti, tad pagerėja kraujotaka, o tai padeda išvengti galvos, kaklo, sprando skausmų. Antra vertus, pagalvė padeda lengviau rasti patogią miego padėtį, todėl galime greičiau ir lengviau užmigti.

Ar sveika miegoti be pagalvės? | Idėjos | Nostra.lt

Kaip išsirinkti pagalvę?

Atrodo, pagalvė tikrai gali užtikrinti ramų ir patogų miegą, tačiau tik su sąlyga, kad ją išsirinksite tinkamą. Pasirinkimas kelia daugybę klausimų, į kuriuos skubame atsakyti. Nemeluosime – išsirinkti pagalvę gali būti sudėtinga, tačiau atradę tinkamą pajusite palengvėjimą. Štai keletas žingsnių, kuriuos reikėtų atlikti norint pasirinkti tinkamą pagalvę:

  • įvertinkite savo miego padėtį (kokioje pozicijoje dažniausiai miegate):
    • miegantiems ant šono tiks storesnė (pagal peties plotį) ir kietesnė pagalvė, kuri užpildo tarpą tarp galvos ir čiužinio, kad kaklas liktų tiesus;
    • miegantiems ant pilvo rekomenduojama rinktis žemesnę, minkštą pagalvę;
    • miegantiems ant nugaros geriau tiks vidutinio storumo pagalvė, kuri palaiko galvą natūralioje pozicijoje (išlaikant kaklo linkį);
  • atkreipkite dėmesį į pagalvės užpildą:
    • plunksnos ir pūkai puikiai palaiko formą ir minkštumą, tačiau tokios pagalvės yra brangesnės, gali sukelti alerginę reakciją;
    • sintetinės medžiagos (pvz., PP kamuoliukai) yra hipoalerginės, lengvos, greitai atgauna formą;
    • memory foam medžiaga keičia formą nuo spaudimo, tad suteikia pagalvei individualią formą, tačiau yra gana kieta;
  • pasirinkite pagalvės dydį:
    • mažesnės pagalvės tinka smulkesnio kūno sudėjimo žmonėms;
    • didesnės pagalvės tiks stambesnio sudėjimo, turintiems antsvorio ar kenčiantiems nuo nutukimo žmonėms.

Tinkamai parinkta pagalvė užtikrina patogią kūno padėtį miego metu ir leidžia gerai pailsėti, tačiau ne visiems pavyksta ant pagalvės puikiai išsimiegoti. Ar verta atsisakyti pagalvės ir ar tai tikrai sveika?

Miegoti be pagalvės – patogu ar sveika?

Iš tikrųjų viskas priklauso nuo asmeninių miego įpročių – kai kuriems žmonėms miegoti be pagalvės yra ne tik patogiau, bet ir sveikiau, tačiau tai tinka ne visiems. Net ir miegant be pagalvės, galva ir kaklas turi išlikti vienoje tiesėje su stuburu, priešingu atveju kaklas ir pečiai patirs spaudimą, įtampą, tad atsikelsite ne tik prastai pailsėję, bet ir kankinami skausmų. Didelės įtakos turi miego poza, tradiciškai be pagalvės patogiau mėgstantiems miegoti ant pilvo, tačiau išbandyti miegą be pagalvės gali ir visi. Vis dėlto nepamirškite, kad mėgstantiems miegoti ant šono pagalvės atsisakymas gali sukelti diskomfortą ar net skausmą.

Miegoti be pagalvės nerekomenduojama turintiems kvėpavimo sutrikimų, knarkiantiems – be pagalvės gali būti sunkiau užtikrinti tinkamą galvos padėtį, tad minėtos problemos gali sustiprėti. Stambesnio sudėjimo, platesnių pečių žmonėms miegoti be pagalvės taip pat, tikėtina, nebus patogu.

Kalbant apie sveikatą, viskas yra gana paprasta – jei be pagalvės miegoti patogu, gerai pailsite ir jaučiatės patogiai, tuomet galite šią praktiką tęsti. Vis dėlto jei kankina raumenų įtampa, skausmai, verta susigrąžinti pagalvę į lovą. Tai simptomai, rodantys, kad jūsų kūnas miego metu susiduria su įtampa, kurią kelia netaisyklinga padėtis. Ilgainiui tokia bereikalinga įtampa gali sukelti ir daugiau sveikatos problemų.

Ar sveika miegoti be pagalvės? | Idėjos | Nostra.lt

Be pagalvės, su viena pagalve, o gal su dviem?

Kalbant apie pagalves, verta prisiminti seną liaudies posakį: „Ko per daug, tas nesveika.“ Iš tikrųjų rinktis miegui dviejų ar net trijų pagalvių nerekomenduojama, nes taip galvai suteikta atrama nebus stabili, o veido oda susidurs su daugiau trinties. Be to, tikėtina, kad dviejų pagalvių bendras aukštis bus per didelis, kad patogiai išsimiegotumėte ir užimtumėte poilsiui tinkamą poziciją.

Miegodami ant dviejų pagalvių dažniau slysite, kris galva, o tai gali padidinti kaklo raumenų įtampą ir pakenkti miego kokybei apskritai. Jei vienos pagalvės per mažai, geriau paprasčiausiai įsigyti didesnę, o ne kankintis miegant ant dviejų. Prisiminkite, kad pernelyg stora pagalvė taip pat sukelia raumenų įtampą, kuri galiausiai gali pasireikšti skausmais kaklo ar nugaros srityje, galvos skausmu.

Ieškant, kaip pagerinti miego kokybę, geriau jau išmėginti miegoti be pagalvės, nei po galva pasidėti dar ir antrąją. Mūsų parduotuvėje siūlomas platus pagalvių pasirinkimas, tad čia tikrai rasite sau tinkamą!

Susijusios prekės