Spalio 19 - 23 d. papildoma 20% nuolaida pirkinių krepšeliui su kodu NUOLAIDA20

Kaip išvalyti skalbimo mašiną?

Skalbimo mašina yra vienas iš svarbiausių buities prietaisų, tačiau daugelis pamiršta, kad ji taip pat reikalauja reguliarios priežiūros. Purvas, skalbimo miltelių likučiai, kalkės ir bakterijos gali kauptis tiek būgne, tiek kitose skalbimo mašinos dalyse. Ypač dažnai skalbiant vaikų rūbus su specialiais vaikiškais skalbikliais, mašina gali greičiau apsinešti, todėl reikia žinoti, kaip ją tinkamai išvalyti. Šiame straipsnyje aptarsime, kaip išvalyti skalbimo mašiną tiek naudojant įprastus valiklius, tiek natūralius metodus.

Kodėl reikia valyti skalbimo mašiną?

Nors skalbimo mašina dažnai naudojama drabužių valymui, tai nereiškia, kad ji pati išlieka švari. Skalbiant, ypač naudojant mažai putojančius vaikiškus skalbiklius, mašinoje kaupiasi purvas, skalbimo miltelių likučiai, pelėsiai ir bakterijos. Visa tai ne tik sumažina skalbimo efektyvumą, bet ir gali bloginti drabužių, patalynės ar rankšluosčių kvapą bei išvaizdą. Reguliariai prižiūrima skalbimo mašina veiks efektyviau ir tarnaus ilgiau.

Kaip išvalyti skalbimo mašiną? | Idėjos | Nostra.lt

Kaip išvalyti skalbimo mašinos būgną?

Skalbimo mašinos būgnas yra vieta, kur susikaupia daugiausia nešvarumų ir bakterijų, tad svarbu jį reguliariai valyti. Štai keletas būdų, kaip tai padaryti:

  • Naudojant specialius valiklius

Skalbimo mašinų valikliai yra specialiai sukurti pašalinti skalbimo miltelių likučius, kalkes ir kitus nešvarumus. Jie efektyviai išvalo būgną, vamzdžius ir filtrus. Norint juos naudoti, tiesiog įpilkite valiklio į mašinos būgną arba skalbiklio skyrelį, nustatykite aukštą temperatūrą (rekomenduojama 60–90 laipsnių) ir paleiskite mašiną be drabužių.

  • Natūralūs būdai

Jei norite išvengti cheminių priemonių, galite pasirinkti natūralius valymo metodus. Vienas populiariausių yra acto ir sodos naudojimas. Actas puikiai neutralizuoja blogus kvapus, o soda padeda pašalinti susikaupusius nešvarumus ir minkština vandenį.

  • Acto metodas: į skalbimo mašinos būgną įpilkite apie 2 puodelius balto acto ir paleiskite tuščią skalbimo ciklą aukštoje temperatūroje. Actas padės pašalinti kalkes, pelėsį ir blogus kvapus.
  • Sodos metodas: jei norite dar efektyvesnio rezultato, į būgną galite pridėti 1/2 puodelio sodos. Ji padės kovoti su skalbiklio likučiais ir purvu, o kartu neutralizuos bakterijas.

Šį valymo procesą rekomenduojama atlikti bent kartą per mėnesį, ypač jei mašina naudojama dažnai arba skalbiami vaikų drabužiai.

Kaip išvalyti visą skalbimo mašiną?

Nepakanka išvalyti tik būgną – skalbimo mašina turi daug kitų dalių, kurios taip pat kaupia nešvarumus ir bakterijas. Štai kaip išvalyti visą skalbimo mašiną:

a) Skalbiklio ir minkštiklio stalčius
Skalbimo miltelių ir minkštiklio stalčiai yra viena iš vietų, kurioje kaupiasi didžiausias skalbiklių likučių ir pelėsių kiekis. Norėdami juos išvalyti, išimkite stalčių (jei įmanoma) ir kruopščiai išplaukite jį šiltu vandeniu, naudodami šepetėlį arba kempinę. Jei stalčiai itin nešvarūs, galima juos mirkyti acto tirpale.

b) Durelių guminės tarpinės
Tarpinės yra dar viena vieta, kurioje gali kauptis nešvarumai, vandens likučiai ir pelėsis. Naudodami actą arba specialų valiklį, nuvalykite tarpinę viduje ir išorėje, o esant pelėsiui – kruopščiai dezinfekuokite.

c) Filtras
Skalbimo mašinų filtras dažnai pamirštamas, tačiau jis yra svarbi dalis, atsakinga už nešvarumų, plaukų ir kitų šiukšlių surinkimą. Jį rekomenduojama valyti bent kartą per 2–3 mėnesius. Norint tai padaryti, išimkite filtrą (dažniausiai jis yra mašinos apačioje), išvalykite jį nuo šiukšlių ir praplaukite vandeniu.

Kaip išvalyti skalbimo mašiną? | Idėjos | Nostra.lt

Kada ir kaip dažnai reikia valyti skalbimo mašiną?

Rekomenduojama praplauti skalbimo mašiną kas 1–2 mėnesius, priklausomai nuo to, kaip dažnai ją naudojate. Jei dažnai skalbiate vaikų drabužius su specialiais vaikiškais skalbikliais, valyti reikia dažniau, nes vaikiški skalbikliai yra švelnesni, o jų likučiai linkę kauptis greičiau. Tokiais atvejais skalbimo mašinos valymas karštoje temperatūroje (60–90 laipsnių) gali būti reikalingas kartą per mėnesį.

Be to, po kiekvieno skalbimo verta palikti atidarytas mašinos dureles, kad būgnas ir tarp dalys išdžiūtų. Tai padės sumažinti pelėsio ir nemalonių kvapų atsiradimo tikimybę.

Papildomi patarimai

  • Naudokite minkštiklį atsargiai: pernelyg didelis minkštiklio naudojimas gali sukelti skalbimo mašinos apnašų kaupimąsi. Įsitikinkite, kad dozuojate priemones teisingai, ir periodiškai skalbimo mašiną valykite aukštoje temperatūroje.
  • Nenaudokite per daug skalbiklio: per didelis kiekis skalbiklio ne tik nepadeda išskalbti geriau, bet ir gali užkimšti skalbimo mašiną.
  • Tinkamai džiovinkite: po kiekvieno skalbimo palikite dureles atidarytas, kad oras laisvai cirkuliuotų ir mašina visiškai išdžiūtų.

Kaip matote, reguliari skalbimo mašinos priežiūra yra paprastas, bet svarbus procesas. Taigi, nepamirškite reguliariai atlikti šių žingsnių, kad Jūsų skalbimo mašina išliktų švari.