Spalio 19 - 23 d. papildoma 20% nuolaida pirkinių krepšeliui su kodu NUOLAIDA20

Kiek trunka gilus miegas?

Miegas yra labai svarbi mūsų kasdienio gyvenimo dalis, turinti įtaką bendrai mūsų sveikatai ir gerovei. Iš įvairių miego etapų gilus miegas yra ypač svarbus organizmo atstatomiesiems procesams. Tačiau kiek iš tiesų laiko trunka gilus miegas? Šiame straipsnyje nagrinėsime gilaus miego trukmę, aptarsime suaugusiųjų ir vaikų miego įpročius, gilinsimės į vyrų ir moterų miego poreikių skirtumus ir nagrinėsime, kaip miegas veikia mūsų emocijas, nuotaiką ir sveikatą. Taip pat aptarsime pagalvių, paklodžių ir čiužinių svarbą miegui.

Gilus miegas - koks jis?

Labai dažnai girdime klausimą: kiek trunka gilus miegas ir kas jis yra? Taigi, gilusis miegas, dar vadinamas lėtųjų bangų miegu, yra ne greitų akių judesių (NREM) miego etapas. Šiame etape vyksta svarbūs organizmo atsinaujinimo procesai, įskaitant audinių atsistatymą, raumenų augimą ir imuninės sistemos stiprinimą. Gilus miegas yra labai svarbus, kad pabudę jaustumėtės žvalūs ir energingi.

Kiek trunka gilus miegas? | Patalynė | Nostra.lt

Gilaus miego trukmė

Gilus miegas vidutiniškai sudaro apie 13-23 % viso miego laiko. Įprastinio 8 valandų trukmės miego trukmė yra maždaug 60-110 minučių. Tačiau tiksli trukmė gali skirtis dėl kelių veiksnių, įskaitant amžių, miego kokybę ir individualius skirtumus.

Suaugusieji

  • Suaugusieji (18-25 metų): ši amžiaus grupė paprastai giliu miegu miega vidutiniškai apie 1,5-2 valandas per naktį. Organizmas vis dar yra labai atsinaujinančios būklės, todėl jam reikia daugiau gilaus miego.
  • Suaugusieji (26-50 metų): šiame amžiaus tarpsnyje gilaus miego gali šiek tiek sumažėti, dauguma žmonių giliu miegu miega apie 1-1,5 valandos per naktį. Gyvenimo būdo veiksniai, stresas ir fizinio aktyvumo lygis gali turėti įtakos šiems skaičiams.
  • Vyresnio amžiaus žmonės (51 ir daugiau metų): senstant gilaus miego gerokai sumažėja. Daugelis vyresnio amžiaus suaugusiųjų gali miegoti giliame miege tik apie 30-60 minučių per naktį. Šis sumažėjimas susijęs su natūraliais miego pokyčiais ir miego sutrikimais, pavyzdžiui, nemiga.

Vaikų miegas

Vaikai didesnę miego dalį praleidžia giliame miege, kuris yra gyvybiškai svarbus jų augimui ir vystymuisi.

  • Kūdikiai (4-12 mėn.): giliu miegu miega 12-16 valandų, įskaitant ir paprastą miegą.
  • Mažamečiai (1-2 metų): 11-14 valandų, įskaitant miegą.
  • Ikimokyklinio amžiaus vaikai (3-5 metų): 10-13 valandų, įskaitant miegą.
  • Mokyklinio amžiaus vaikai (6-12 metų): 9-12 val.
  • Paaugliai (13-18 metų): 8-10 val.

Vaikų miego kokybei labai svarbu nustatyti nuoseklią miego rėžimą, sukurti palankią miegui aplinką ir apriboti laiką, praleidžiamą prie ekrano prieš miegą.

Kiek trunka gilus miegas? | Patalynė | Nostra.lt

Miego poreikių skirtumai: Vyrų ir moterų miego skirtumai

Nors suaugusiesiems rekomenduojama miegoti 7-9 valandas per parą, vyrų ir moterų miego poreikiai šiek tiek skiriasi:

  • Moterys: moterims dažnai reikia šiek tiek daugiau miego nei vyrams dėl hormonų svyravimų, susijusių su menstruacijų ciklu, nėštumu ir menopauze. Moterys taip pat dažniau susiduria su miego sutrikimais, pavyzdžiui, nemiga.
  • Vyrai: jų miego režimas yra stabilesnis, tačiau jie gali turėti miego problemų, susijusių su gyvenimo būdo veiksniais, tokiais kaip stresas ir darbo grafikas.

Miego poveikis emocijoms, nuotaikai ir sveikatai

Miegas turi didelę įtaką mūsų emocijoms, nuotaikai ir bendrai sveikatai. Nepakankamas miegas gali sukelti:

  • Emocijų nestabilumą: padidėjusį dirglumą, nerimą ir nuotaikos svyravimus.
  • Kognityviniai sutrikimai: kognityviniai sutrikimai: sumažėjusi koncentracija, atminties sutrikimai ir sunkumai priimant sprendimus.
  • Fizinės sveikatos problemos: susilpnėjusi imuninė sistema, padidėjusi lėtinių ligų, tokių kaip nutukimas, diabetas ir širdies ir kraujagyslių ligos, rizika.

Ir atvirkščiai, tinkamas miegas skatina emocinį atsparumą, pažintines funkcijas ir fizinę sveikatą.

Pagalvių, patalynės ir čiužinio įtaka miegui

Optimalios miego aplinkos sukūrimas yra labai svarbus siekiant kokybiško miego ir gilaus miego. Štai kaip pagalvės, patalynė ir čiužinys prie to prisideda:

  • Pagalvės: tinkama pagalvė palaiko kaklą ir stuburą, apsaugo nuo diskomforto ir užtikrina, kad atsibusite žvalūs.
  • Patalynė: patogi, orui pralaidi patalynė, pavyzdžiui, pagaminta iš medvilnės ar lino, padeda reguliuoti kūno temperatūrą ir skatina ramų miegą.
  • Čiužinys: nesvarbu, ar mėgstate kietą, ar minkštą čiužinį, pasirūpinkite, kad jis suteiktų pakankamą atramą stuburui, kad išvengtumėte nugaros ir sąnarių skausmų.

Suprasdami gilaus miego svarbą ir naudodami mūsų patarimus, galite gerokai pagerinti savo bendrą savijautą. Suaugusieji paprastai per naktį giliai miega 60-110 minučių, o vaikai - daugiau. Nuoseklios miego tvarkos nustatymas, patogios miego aplinkos sukūrimas ir dėmesys pagalvių, paklodžių ir čiužinių kokybei yra esminiai žingsniai siekiant kokybiško, gilaus miego. Teikdami pirmenybę miegui, galite pagerinti savo emocijas, nuotaiką ir fizinę sveikatą, todėl pagerės jūsų ir jūsų šeimos gyvenimo kokybė.