Drobės patalynės išpardavimas, iki 40% nuolaida. Spauskite čia!

Pogulis – naudingas ne tik vaikams

Pamenate tuos laikus, kai tėvai ar darželio auklėtoja versdavo nusnausti pietų miego? Vieni jį mėgo, kiti – ne, tačiau visi žinome, kad miegas svarbus jėgų atstatymui ir vystymuisi. Tačiau ar tikrai užaugus pietų miego nebereikia? Iš tikrųjų nuomonių yra įvairių, tad kviečiame daugiau sužinoti apie pogulio naudą ir taisykles. Galbūt būtent trumpas poilsis yra tai, ko reikia, kad taptumėte produktyvesni ir geriau jaustumėtės?

Kuo pogulis naudingas vaikams?

Miegas yra neatsiejama vaikų kasdienybės dalis, nes jis augančiam organizmui yra itin svarbus. Net sakoma, kad vaikai auga būtent miego metu, tad kai kurie mažyliai vos pabudę bėga matuoti savo ūgio. Nors tai tikriausiai nėra visiška tiesa, geras poilsis neabejotinai turi labai daug įtakos augančiam ir besivystančiam organizmui. Miego metu mūsų smegenys apdoroja informaciją, o vaikai informacijos gauna itin daug – juk pasaulis jiems toks naujas, nepažįstamas, nepatirtas...

Miego trūkumą labai lengva pastebėti ir mažylių elgesyje: kai trūksta poilsio jie tampa irzlūs, nervingi, sunkiai susikaupia. O štai po gero miegelio vaikai bus vėl kupini energijos, gerai nusiteikę, aktyvūs. Tai – geriausias tiesioginis miego poveikio įrodymas. Nors suaugusieji geriau pažįsta savo organizmą ir moka jį valdyti bei maskuoti nuovargį ir prastą nuotaiką, miegas jiems iš tikrųjų turi tokį patį teigiamą poveikį kaip ir vaikams.

Pogulis – naudingas ne tik vaikams | Patalynė | Nostra.lt

Pietų miego nauda suaugusiems

Rodos, užaugus pietų miegas nebėra būtinas – juk augti mums taip pat nereikia. Vis dėlto trumpas poilsis dienos metu gali būti net labai naudingas. Miego metu ilsisi ne tik mūsų kūnas, bet ir protas, į atmintį „suregistruojama“ svarbi informacija. Anglų kalboje naudojamas terminas Power nap (liet. galios snaudulys), kuriuo apibūdinamas 10–30 minučių trukmės miegas dienos metu. Teigiama, kad būtent trumpas miegas padeda susigrąžinti jėgas, produktyvumą, koncentraciją, sumažinti įtampą ir stresą. Tokią strategiją dažnai taiko daug dirbantys ir susiduriantis su didele įtampa žmonės.

Iš tikrųjų net ir toks trumpas miegas padeda sumažinti nuovargį ir pagerina nuotaiką, o kartu tai suteikia daugiau motyvacijos dirbti efektyviau. Pogulis, pietų miegas ar Power nap – nesvarbu, kaip pavadinsime, bet toks poilsis dienos metu padeda sumažinti emocinę įtampą, išvengti perdegimo, išsekimo. Be to, jis labai svarbus tiems, kurie mažai miega, neturi galimybės ar negali išmiegoti 8 valandų nakties metu.

Kodėl pogulis naudingas sveikatai?

Jei pietų miego eisite reguliariai, jūsų organizmas įpras dienos metu padaryti trumpą pertrauką. Tai ne tik padės būti produktyvesniais, bet ir gali būti naudinga sveikatai. Kadangi trumpas pogulis padeda atsikratyti streso ir įtampos, jis teigiamai veikia visą organizmą. Stresas, įtampa, perdegimas, lėtinis nuovargis – visa tai gali tapti rimtų sveikatos būklių priežastimi ar jas pasunkinti. Būtent dėl to pogulis suaugusiems yra ne tik naudingas, bet ir rekomenduotinas.

Antra vertus, po miego atsikeliate geresnės nuotaikos, o tai padeda lengviau bendrauti su kitais, rasti motyvacijos įvairiai veiklai ar tiesiog jaustis geriau. Ilgainiui tai taip pat turi teigiamą poveikį mūsų sveikatai, nes palaikydami gerą nuotaiką ir energingumą savaime esame atsparesni stresui. Pasvarstykite, galbūt tikrai verta įtraukti pogulį į savo kasdienę rutiną?

Pogulis – naudingas ne tik vaikams | Patalynė | Nostra.lt

Gero pogulio receptas

Štai keletas taisyklių, kurios padės atgauti jėgas dienos metu ir gerai nusnausti:

  • Pasirinkite tinkamą miego trukmę. Poguliui reikėtų skirti iki pusvalandžio, nes po ilgesnio miego gali būti sunku atsikelti, kamuoti mieguistumas, vangumas. Be to, keliolika minučių ar pusvalandį rasti dienos metu nesudėtinga, o ilgesnis laikas keltų problemų.
  • Pasirinkite tinkamą laiką poguliui. Ne veltui jis dar vadinamas pietų miegu – geriausias laikas trumpai nusnūsti yra apie pietus ar popietę. Šiuo metu energijos lygis jau sumažėjęs, tačiau organizmas dar nėra pavargęs, tad gali greitai atsistatyti. Venkite pogulio vakaro metu, nes vėliau gali būti sunku užmigti naktį.
  • Aplinka poguliui turėtų būti rami ir neutrali. Daugelis didesnių biurų turi tokias vietas, kur darbuotojai gali ateiti atsikvėpti nuo darbų. Atsipalaiduoti gali padėti rami muzika, o taip pat reikėtų pasirūpinti savo pagalve, kuri užtikrins patogumą, net jei prigulsite nusnausti ant sofutės.

Dvejojate, ar verta įtraukti pogulį į kasdienę rutiną? Tiesiog išmėginkite ir stebėkite savijautą, nieko neprarasite, o trumpos miego pertraukėlės gali padėti pasiekti ambicingų tikslų!

Susijusios prekės