Drobės patalynei 40% nuolaida su kodu DROBE40 . Spauskite čia!

Kas kiek laiko keisti patalynę?

Švarios ir šviežios patalynės priežiūra yra labai svarbi tiek higienai, tiek patogumui. Tačiau tai, kaip dažnai reikėtų keisti patalynę, priklauso nuo kelių veiksnių, įskaitant patalynės medžiagą, naudojimo trukmę ir konkrečius gyvenimo įpročius. Šiame straipsnyje rasite mūsų patarimus, kaip dažnai keisti patalynę tiek suaugusiesiems, tiek vaikams.

Bendrosios patalynės keitimo rekomendacijos

Ekspertai paprastai rekomenduoja keisti patalynę kartą per savaitę, kad būtų užtikrinta optimali patalynės švara. Ši rekomendacija grindžiama tuo, kad ant patalynės gali kauptis prakaitas, negyvos odos ląstelės, dulkių erkutės ir bakterijos, o tai gali sukelti alergiją, odos sudirgimą ir kitas sveikatos problemas, jei patalynė nėra reguliariai valoma. Vasaros metu, patalynę rekomenduojama keisti dar dažniau dėl gausesnio prakaitavimo.

Kas kiek laiko keisti patalynę? | Patalynė | Nostra.lt

Suaugusiųjų patalynės užvalkalų keitimas

Kartas per savaitę yra pakankamas patalynės keitimo laikas, kad būtų palaikoma švari ir sveika miego aplinka. Suaugusieji paprastai lovoje praleidžia apie 8 valandas per parą. Per šį miego laiką, kūnas prakaituoja ir išsiskiria nešvarumus. Kartą per savaitę skalbiama patalynė padeda išvengti šių prakaito, purvo sankaupų.

  • Prakaitas ir kūno aliejai: ypač jei naktį daug prakaituojate arba naudojate losjonus ir kūno aliejus, dažnesnis patalynės keitimas gali padėti išvengti odos problemų.
  • Alergijos: jei kenčiate nuo alergijos, dažnesnis patalynės skalbimas gali padėti sumažinti alergenus, tokius kaip dulkių erkutės ir naminių gyvūnų pleiskanos, kailis. Miego metu užgulusi nosis, taip pat gali signalizuoti apie nepakankamą patalynės keitimą.

Vaikiška patalynė = dažnesni keitimai

Vaikams, ypač jaunesniems, patalynę gali tekti keisti dažniau - kas 3-4 dienas arba dar dažniau, jei jie linkę šlapintis į lovą arba į lovą išpila maistą ir gėrimus.

  • Nelaimingi atsitikimai lovytėje: mažiems vaikams, kurie šlapinasi į lovą, patalynę reikia keisti iš karto po nelaimingo atsitikimo, kad būtų palaikoma higiena. Nepamirškite naudoti neperšlampamas paklodės, kad šlapimas nepersigertų į čiužinuką.
  • Ligos: kai vaikai serga, ypač peršalimo ligomis ar gripu, patartina kasdien keisti patalynę, kad būtų išvengta mikrobų plitimo.

Priežiūra pagal patalynės medžiagą

Patalynės užvalkalų medžiaga taip pat gali turėti įtakos tam, kaip dažnai jas reikia keisti. Skirtingi audiniai pasižymi unikaliomis savybėmis, kurios turi įtakos jų priežiūrai.

Kas kiek laiko keisti patalynę? | Patalynė | Nostra.lt

Satino patalynė

Satino patalynė yra glotni ir prabangi, tačiau gali pritraukti ir sulaikyti riebalus ir prakaitą. Jas reikėtų skalbti kas savaitę, kad išliktų gaivus kvapas ir ant jų nesikauptų kūno riebalai.

Flanelės patalynė

Flanelinės patalynė, dažnai naudojama šaltesniais mėnesiais ar šaltesnio klimato šalyse. Jos yra šiltos ir jaukios, tačiau gali sulaikyti šilumą ir drėgmę. Žiemą flanelines paklodes užtenka skalbti kas 1-2 savaites, nebent naktimis labai prakaituojate.

Medvilninės patalynė

Medvilnė yra labai pralaidi orui ir patvari medžiaga, todėl medvilninė patalynė yra populiarus pasirinkimas. Kad patalynė išliktų gaivi ir maloni naudoti, ją reikėtų skalbti kas savaitę. Medvilninės patalynė taip pat gerai pakenčia dažną skalbimą ir greitai nesusidėvi.

Drobės patalynė

Dažniausiai, drobės patalynė yra naudojama kiek rečiau, tačiau jos naudojamos atšiauresnėje aplinkoje. Jas reikėtų skalbti vos tik pasirodžius nešvarumams, paprastai kas 2-3 savaites, priklausomai nuo naudojimo. Taigi jų priežiūra yra kiek lengvesnė.

Kas kiek laiko keisti patalynę? | Patalynė | Nostra.lt

Be reguliarios priežiūros, atsižvelkite į šias aplinkybes, dėl kurių gali prireikti dažniau skalbti patalynę:

  • Gyvūnai: jei jūsų lovoje yra naminių gyvūnų, skalbti patalynę rekomenduojama kas 3-4 dienas, nes patalynėje gyvūnai palieka plaukus, pleiskanas ir kitus nešvarumus atsineštus iš lauko ir kraiko dėžutės.
  • Odos būklė: žmonėms, kurie turi egzemą ar aknę, dažnesnis patalynės keitimas gali sumažinti odos dirginimą ir užkirsti kelią ligos paūmėjimas.
  • Sezoniniai pokyčiai: vasaros metu, kai gali padidėti prakaitavimas, patalynę galite skalbti dažniau nei vėsesniais mėnesiais.

Reguliarus patalynės keitimas - paprastas, bet veiksmingas būdas pagerinti miego kokybę ir palaikyti tinkamą higieną. Suaugusiesiems paprastai rekomenduojama patalynę keisti kas savaitę, tačiau dėl įvairių veiksnių vaikų patalynę gali tekti keisti dažniau. Skalbimo dažnumą lemia ir medžiagos tipas: satino, flanelės, medvilnės, drobės skalbimo dažnumui būdingi tam tikri priežiūros reikalavimai.

Laikydamiesi šių rekomendacijų, galite užtikrinti švarią, patogią ir sveiką miego aplinką sau ir savo šeimai.