Drobės patalynės išpardavimas, 40% nuolaida. Spauskite čia!

Patalynės erkutės – kaip nuo jų apsisaugoti?

Patalynės erkutės, kartais dar vadinamos dulkių erkutėmis, yra mikroskopinės būtybės, kurios namuose gali kelti daug nepatogumų. Nors plika akimi nematomi, šie maži organizmai gali sukelti alergijas, odos sudirgimus ir kitas sveikatos problemas. Taigi jei pastebėjote nemalonius simptomus, tokius kaip niežulys, bėrimai ar nosies užgulimas, patalynės erkutės gali būti viena to priežasčių. Skaitykite toliau ir sužinosite net tik kaip kaip atrodo patalynės erkutės, kaip jos patenka į mūsų patalynę, kokie yra jų įkandimų simptomai ir, svarbiausia, sužinosite keletą veiksmingų patarimų, kaip išnaikinti patalynės erkutes.

Erkutės patalynėje: kaip jos atrodo ir kur gyvena?

Patalynės erkutės - tai mikroskopinės, į vorus panašios būtybės, kurių dydis yra vos 0,2-0,3 mm, todėl jų neįmanoma pastebėti plika akimi. Šie arachnidų šeimos nariai dažniausiai maitinasi žmogaus odos ląstelėmis, kurias mes kasdien natūraliai numetame nuo savęs. Būtent todėl šie kenkėjai kaupiasi ten, kur šilta, drėgna ir galima rasti daug žmogaus odos atplaišėlių, kad ir mūsų lovose!
Nors randamos erkutės patalynėje, jos taip pat gyvena čiužiniuose, pagalvėse, antklodėse, ant kilimų, užuolaidų, minkštų baldų ir kitur namuose - visur, kur galima rasti dulkėmis virtusių žmogaus odos dalelių.
Patalynės erkutės – kaip nuo jų apsisaugoti?	| Patalynė | Nostra.lt

Bjauriųjų erkučių įkandimai

Nors daugelis mano, kad mus vargina patalynės erkučių įkandimai, visgi šie mikroskopiniai gyviai nepajėgų prakasti žmogaus odos. Tiesa yra ta, kad žmogaus odą dirgina ir alergines reakcijas kelia jų kūnelių išskiriamos medžiagos ir išmatos. Jos ir sukelia įkandimus primenančius simptomus: niežulį, odos bėrimus, paraudimus, o jautriems ir alergiškiems žmonėms - net astmos priepuolius. Dažniau patalynės erkutės simptomai pasireiškia kaip lėtinis nosies užgulimas, kosulys, dusulys arba odos niežėjimas, ypač dažnai pasireiškiantis ryte, po nakties miego.

Kaip išnaikinti patalynės erkutes?

Šių nemalonių kenkėjų naikinimas susideda iš keleto paprastų, bet svarbių žingsnių. Nors visiškai išnaikinti patalų erkutes gali būti sunku, laikantis tinkamų higienos priemonių, galima labai sumažinti jų kiekį. Toks mažas kiekis daugeliui žmonių simptomų nekelia, o tai ir svarbiausia kovoje su mažaisiais gamtos siaubūnais.
Pirmiausia, labai svarbu reguliariai - bent kartą per savaitę - keisti patalynę, ir leisti čiužiniui išsivėdinti. Čiužinį ir visą aplinką pravartu gerai išsiurbti, o nuvilktą patalynę išskalbti karštame vandenyje, kad būtų sunaikintos ne tik pačios erkutės, bet ir jų išmatos. Pačias antklodes ir pagalves taip pat verta kartas nuo karto išskalbti, arba bent išnešti į lauką vėdinimui.
Nepamirškite kasdien išvėdinti miegamąjį, venkite per didelio drėgnumo ir palaikykite vėsą – taip ne tik atsikratysite erkučių, kurioms daugintis reikia šilumos ir drėgmės, bet ir patys geriau miegosite.
Patalynės erkutės – kaip nuo jų apsisaugoti?	| Patalynė | Nostra.lt

Tinkama patalynės priežiūra ir pasirinkimas

Kovai su erkutėmis labai padeda tinkamas patalynės pasirinkimas:
  • Natūralios medžiagos, tokios kaip medvilnė ar linai, yra puikus pasirinkimas, nes jos leidžia orui cirkuliuoti ir mažiau kaupia drėgmę, palankią erkutėms.
  • Kad išnaikintumėte dulkių erkutes ir jų pėdsakus, svarbu patalynę skalbti ne žemesnėje kaip 60°C temperatūroje, todėl pirkdami atkreipkite dėmesį į patalynės priežiūros nurodymus.
  • Jei esate itin jautrūs, investuoti į specialius, alergenams atsaprius, patalynės užvalkalus. Šie užvalkalai neleidžia erkutėms prasiskverbti į čiužinį ar pagalvę, taip gerokai sumažindami jų kiekį.
Patalynės erkutės gali būti nematomos, bet jų poveikis sveikatai yra akivaizdus. Alergijos, odos sudirgimai, lėtinis kosulys ir kiti simptomai gali labai apsunkinti gyvenimą. Laimei laikantis paprastų, bet labai logiškų namų priežiūros taisyklių, sumažinsite šių nematomų įsibrovėlių kiekį, o švaresniuose pataluose ir gaiviame miegamajame, miegoti bus dar maloniau.